YAYINLAR

Merkez’in kurulduğu ilk günlerde öğrenci inisiyatifiyle çıkarılmaya başlayan, bugün Sinefil ismiyle anılan dergi, öğretim dönemi boyunca yılda beş kez yayımlanmıştır. Sinefil Dergisi, Merkez’in gösterim programında yer alan filmlerin özgün yazılarla tanıtılmasının yanı sıra, toplu gösterimlere konuk olan oyuncu ve yönetmenleri, film türlerini ve ülke sinemalarını kapsamlı bir bakışla mercek altına alan yazılardan oluşmuştur. Model olarak Türkiye’de alanında bir ilk oluşturan yayın, tamamıyla gönüllü öğrenciler tarafından hazırlanmış ve alışıldık tanıtım broşürü formatının dışına çıkarak, bir dergi gibi tasarlanmıştır. Sinefil Dergisi, pek çok öğrenciye, sinema üzerine düşüncelerini yazıya dökerek film eleştirisi ve teorisi konusunda kendilerini geliştirme olanağı sunmanın yanı sıra, gösterimleri takip edenlerin de izledikleri filmlere farklı bir gözle bakabilmelerini sağlamıştır.

Kitapçık bünyesinde yazmaya başlayan pek çok kişi sinemayla aktif olarak ilgilenmeye başlamış, çeşitli sinema okullarında yüksek lisans ve doktora yapmak üzere yurtdışında prestijli okullara kabul edilmiştir. Altyazı Aylık Sinema Dergisi’nin kurucu kadrosu ve yayın kurulu da büyük ölçüde, ilk sinema yazılarını Sinefil Dergisi için kaleme almış sinema yazarlarından oluşmaktadır.



BİR FİLMİN SERÜVENİ

Bir Filmin Serüveni; Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi'nin 2010'dan bu yana gerçekleştirdiği atölye çalışmalarından oluşuyor. Merkez'in sinema salonunda, iki saatlik derslerden oluşan atölye çalışmalarının amacı; sinemanın farklı alanlarında profesyonel olarak çalışan kişilerin dahil oldukları meslek guruplarının sinemamızda neyi ifade ettiği konusunda bir farkındalık yaratmak ve öğrencileri bu dallarla tanıştırmaktı.

deşifre edildi, editörlerimizin elinden geçtikten sonra ders sahiplerine gönderildi. Kitaptaki derslerin sahipleri ise bu metinlere son hallerini verdi. Kitapta on üç başlık altında yirmi yedi sinemacının dersleri bulunuyor. Onlara Merkez'e gelip mesleklerinin inceliklerini öğrencilerle paylaştıkları ve bu kitabı var ettikleri için minnetlerimizi sunmak isteriz.

Nadide Argun, Fatih Aydoğdu, Esra Cora, Feza Çaldıran, Feride Çiçekoğlu, Ayhan Ergürsel, Orhan Eskiköy, Burhan Gün, Uğur İçbak, Çiçek Kahraman, Cem Kısmet, Kenan Korkmaz, Cenker Kökten, Yaşar Kurtoğlu, Necip Memili, Yamaç Okur, Zeynep Özbatur, Tayfun Pirselimoğlu, Umut Şenyol, Seyfi Teoman, Selen Uçer, Özcan Vardar, Natali Yeres, Bennu Yıldırımlar, Serdar Yılmaz, Doğu Yücel, Fırat Yücel, Derviş Zaim



SİNEMA SÖYLEŞİLERİ YILLIĞI

Mithat Alam Film Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşi, panel ve atölye çalışması gibi etkinliklerin görüntü ve ses kayıtları titizlikle alınmıştır. Bu kayıtlar, her senenin sonunda gönüllü öğrenciler tarafından deşifreleri yapıldıktan sonra Sinema Söyleşileri Yıllığı olarak kitaplaştırılmıştır. Böylece her sene Mithat Alam Film Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler Türkiye sineması yazılı arşivi için önemli bir kaynağa dönüşmüştür.

Film Merkezi, Sinema Söyleşileri Yıllığı aracılığıyla sinemacıların seslerini ilk elden duyurarak, Türkiye’de sinema yazınındaki önemli boşluklardan birini doldurmuştur.

Kitapta sinemaseverler, merkeze konuk olan dünyaca ünlü yönetmen, oyuncu ve sinemacılarla yapılmış söyleşileri okuma fırsatı da elde etmiştir.